Perioada 1940-1948

Parohia Doamna Oltea a luat fiinta in 1940. Biserica parohiala functioneaza intre anii 1940-1948 intr-o cladire alcatuita din doua camere la poarta fabricii „Fibrei”, vis-a-vis de fosta „Groapa Tonola”, actualmente Circul de Stat latura ce intersecteaza Bd. Lacul Tei. Asa incepe o istorie zbuciumata, care se intinde pe durata catorva decenii de–a lungul carora distingem cateva perioade importante.


Perioada 1948-1986

In aceasta perioada a fost ridicat primul locas de cult, in trei luni de zile (vara lui 1948), si a functionat pana la demolarea ei abuziva de catre regimul comunist la 27 noiembrie 1986. Tot in aceasta perioada a fost construita si casa parohiala, ambele edificii biserica si casa fiind demolate de regimul comunist in toamna anului 1986 la 27 noiembrie. Preotii slujitori la prima biserica: P.C. Preot Ioan Gagiu – paroh si P.C. Preot Alexandru Armand Munteanu – coslujitor de la 1 Ianuarie 1965, acestia dupa demolarea bisericii au fost transferati, cu intreg personalul, la Parohia “Sfanta Treime -Tei“.


Perioada Aprilie 1997-prezent

Dupa revolutia din Decembrie 1989, la inceputul anului 1990 s-au facut eforturi, incununate in final cu succes, pentru redobandirea terenului si dupa 7 ani s-a construit un Altar din sticla si bile metalice, ce a fost sfintit la 23 Aprilie 1997 de P.S. Episcop Teodosie Snagoveanul.

In anul 1997 s-a inceput constructia la Biserica Mica (actuala capela) ce a fost terminata in anul 1998. Din data de 23 aprilie 1997 pana la 1 decembrie 1999 Parohia “Doamna Oltea” a fuctionat din punct de vedere administrativ ca o anexa a Parohiei “Sfanta Treime -Tei“. Biserica avea Hramul Sf. Cuvioasa Parascheva si Sf. Antonie Cel Mare.

Datorita numarului mare de credinciosi ce au dorit reinfiintarea parohiei, dupa demolarea abuziva din 1986, biserica fiind mica in dimensiuni, s-a inceput constructia Bisericii Mari, care a fost tarnosita in anul 2000 pe data de 8 iunie de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh, de vrednica pomenire, Teoctist, care a dat si cel de al treilea hram al bisericii – Schimbarea la Fata.

Dupa aceasta data au venit alaturi de Parintele Paroh Alexandru Armand Munteanu in clerul bisericii “Doamna Oltea”, P.C. Pr Mihai Cristian Popescu (in anul 2000) - preot coslujitor si P.C. Pr. Dragos Florin Stoica (1 Ianuarie 2008) – preot coslujitor.

Au fost ridicate doua troite in curtea bisericii : una donata cu dedicatie de I.P.S. Episcopi ai Maramuresului si Satmarului (I.P.S.Iustinian si I.P.S. Iustin) si cealalta donata de Dl ing. Teodor Christen – roman stabilit in Germania. O alta lucrare importanta este Monumentul Cuvioasei Parascheva, o constructie impozanta ce poarta icoana sfintei lucrata in fresca.

In perioada 2005-2007 s-a conceput si realizat in curtea bisericii un Asezamnat Social-Cultural-Medical alcatuit din subsol, parter si etaj ce impresioneaza prin infatisare si functionalitate.

Intr-o absida prevazuta in corpul acestei cladiri, incastrata cu geamuri pentru securizare s-a pictat in tempera icoana Sfantului Antonie Cel Mare cu scene din viata acestuia, considerat si cinstit dupa cuviinta ca al doilea hram al bisericii.

Sfintirea picturii si a bisericii mici (utilizata in prezent ca si capela mortuara), a Asezamantului Social-Cultural-Medical s-a realizat pe data de 18 Noiembrie 2007, de catre Prea Fericitul Parinte patriarh Daniel, insotit de P.S. Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, P.S. Sebastian Ilfoveanul, P.S. Varsanufie Prahoveanul Episcopi in Arhiepiscopia Bucurestilor si un sobor de preoti si diaconi din parohie si din afara ei.

In anul 2010 dupa trecerea la cele vesnice a P.C. Prot Munteanu Armand Alexandru, in data de 1 martie oficiul de paroh a fost incredintat P.C. Preot Popescu Mihai Cristian. Din anul 2014, a fost numit la parohie si al treilea preot coslujitor, P.C. Preot Ilie Valentin.

Lucrarile au continuat si dupa anul 2010 desfasurandu-se astfel:

  • S-a realizat Pritvorul deshchis al bisericii
  • Au fost schimbate vitralii in biserica
  • A fost realizat un monument funerar pentru P.C. Prot Munteanu Armand Alexandru
  • Reconditionarea monumentului Sfintei Cuvioase Parascheva
  • Curtea bisericii a fost reamenajata
  • Intretinerea Asezamantului Social Sf Cuv Antonie cel Mare